SUPERPRZEPIS

Jogurtowiec z malinami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Jogurtowiec z malinami Więcej zdjęć (5)

Lekkie i kremowe ciasto, posmak pomarańczy wspaniale współgra z maślanym spodem i sporą ilością malin

Składniki:

Jogurtowiec z malinami

 

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z malinami
Ciastka kruszymy na pył. W garnku roztapiamy masło, które łączymy z pokruszonymi ciastkami i dokładnie mieszamy. Masą z ciastek wypełniamy dno tortownicy oraz jej brzegi i dobrze ugniatamy, wstawiamy na około kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty mieszamy z sokiem z pomarańczy i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w mleku, wlewamy ją do masy jogurtowej ciągle mieszając - dokładnie ją rozprowadzamy. Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę wkładamy kilkanaście malin i wciskamy, masę odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy galaretkę malinową z 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej gęsto resztę malin i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jogurtowiec z malinami
Masą z ciastek wypełnić dno tortownicy oraz jej brzegi i dobrze ugnieść.
Jogurtowiec z malinami
Do tortownicy wlewamy białą masę jogurtową.
Jogurtowiec z malinami
W masę wkładamy kilkanaście malin i wciskamy, masę odstawiamy do stężenia.
Jogurtowiec z malinami
Całość zalewamy tężejącą galaretką, smacznego :)

Tagi:

ciasteczka