aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Jogurtowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam serniczek do kawy mrożonej na upalne popołudnia. Delikatny kremowy smak, wprost rozpływa się w ustach.

Jogurtowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy sernik na zimno

 

 

  • MASA:
  • 45 dag jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jogurtowy sernik na zimno
Truskawki opłukać i osuszyć. Przekroić na pół i wyłożyć nimi dno tortownicy. Zostawić 3 szt. do dekoracji. Rozpuścić galaretkę w odrobinie mniejszej ilości wody niż to podane na opakowaniu. Ostudzić.MASA: Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej żelatynę i miksować na najwyższych obrotach. Osobno zmiksować jogurt z cukrem pudrem. Jogurt wymieszać z żelatyną i kremówką. Gotową masę wyłożyć na truskawki. Wstawić do lodówki, żeby stężał.Gdy stężeje ułożyć na środku trzy pokrojone w plastry truskawki. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jogurtowy sernik na zimno
Umyte i osuszone truskawki przekroić na pół i wyłożyć nimi dno tortownicy.
Jogurtowy sernik na zimno
Ubić kremówkę z żelatyną, następnie wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem.
Jogurtowy sernik na zimno
Gotową masę wyłożyć na truskawki. Gdy lekko stężeje, środek udekorować pozostałymi owocami.
Jogurtowy sernik na zimno
Lekko tężejący sernik zalać galaretką. Wstawić do lodówki.