Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną babkę lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy na metalowej kratce.
3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim zimną babkę. Gdy lukier lekko zastygnie dekorujemy dowolnymi słodyczami.
4. Babkę odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę najlepiej jest studzić na metalowej kratce.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.
2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną babkę lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy na metalowej kratce.
3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim zimną babkę. Gdy lukier lekko zastygnie dekorujemy dowolnymi słodyczami.
4. Babkę odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę najlepiej jest studzić na metalowej kratce.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)