slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Kawa na zimno podwójnie mleczna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną i słodką kawę z podwójną porcją mleka. Taka kawa jest idealnym deserem. Wystarczy mała zmiana aby odkryć smak kawy na nowo. Polecam.

Kawa na zimno podwójnie mleczna

Składniki:

Kawa na zimno podwójnie mleczna

 

  • 200 ml gorącej wody
  • 4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub zwykłej)
  • 6 kostek lodu
  • 100 ml mleka
  • 100 g mleka zagęszczonego słodzonego z tubki
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Kawa na zimno podwójnie mleczna
Zalewamy kawę gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia (na ok. 15 minut). Następnie przelewamy kawę do kielicha blendera, dolewamy mleko oraz wrzucamy lód, blendujemy. Na dno szklanek wlewamy mleko zagęszczone a następnie delikatnie przelewamy kawę. Dekorujemy bitą śmietaną i sosem karmelowym i podajemy od razu. Przed wypiciem mieszamy.

Tagi:

deser napoje kawa