Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kajmakowe praliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kajmakowe praliny to taka mała wariacja na temat popularnych łakoci. Są to jednak praliny lepsze, bo samemu przygotowane. Aby przygotować kajmakowe praliny potrzebujecie tak naprawdę kilku składników i chwilki cierpliwości.

Kajmakowe praliny

Składniki:

Kajmakowe praliny

na ciasto

  • 200 g biszkoptów
  • 150 g masy kajmakowej
  • 100 g herbatników
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g kakao

Sposób przygotowania:

Kajmakowe praliny
Herbatniki miksuję. Biszkopty miksuję. Zmielone herbatniki i biszkopty łączę ze sobą. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaje do zmielonych biszkoptów i herbatników. Mieszam. Masę chłodzę w lodówce przez 30 minut. Z chłodnej masy tworzę kulki wielkości małych orzeszków. Ponownie chłodzę przez 30 minut. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Część pralin obtaczam w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostałe praliny obtaczam w kakao. Ponownie chłodzę w lodówce.