kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowy sos śmietanowy a w nim soczysty kurczak z czosnkową nutą, aromatyczne kurki i zielony szpinak. Całość podana z kluseczkami lub ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w przygotowaniu obiad.

Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Składniki:

Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

podstawowe

Sposób przygotowania:

Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Kurki szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.

Filet z kurczaka pokroić w poprzek w około centymetrowej grubości kotleciki. Doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć kurki prze kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.

Na patelnię po kurkach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowana wcześniej pierś kurczaka na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem kurki oraz szpinak. Przemieszać aż szpinak zwiędnie. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Serwować z gotowanymi warzywami orz ziemniakami lub kluseczkami.