Sposób przygotowania:
Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Kurki szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.
Filet z kurczaka pokroić w poprzek w około centymetrowej grubości kotleciki. Doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć kurki prze kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelnię po kurkach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowana wcześniej pierś kurczaka na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem kurki oraz szpinak. Przemieszać aż szpinak zwiędnie. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Serwować z gotowanymi warzywami orz ziemniakami lub kluseczkami.
Filet z kurczaka pokroić w poprzek w około centymetrowej grubości kotleciki. Doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć kurki prze kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelnię po kurkach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowana wcześniej pierś kurczaka na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem kurki oraz szpinak. Przemieszać aż szpinak zwiędnie. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Serwować z gotowanymi warzywami orz ziemniakami lub kluseczkami.
Anat Hochberg
Czekoladka 2