BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Racuchy jabłkowo cynamonowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzisiejsze racuchy jabłkowo-cynamonowe, przygotowałam dla wnuków i to w dodatku z różnymi dodatkami które uwielbiają moje wnuczęta. Racuchy są smaczne na ciepło jak i na zimno i z przyjemnością się nimi zjadamy.

Racuchy jabłkowo cynamonowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy jabłkowo cynamonowe

 

  • mąka pszenna 300 g,
  • jajka 2 szt,
  • cukier z cynamonem 1 opakowanie,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • cukier 1 duża łyżka,
  • sól 1 szczypta,
  • cynamon 1/2 łyżeczki ,
  • mleko przegotowane 1,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jabłkowo cynamonowe
Sposób przygotowania;

Mleko zagotować i wystudzić, jajka utrzeć do białości z cukrami, dodać wystudzone mleko cały czas miksując.

Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą a także z cynamonem.

Zmiksować na gładkie jednolite ciasto.

Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Starte jabłka dodać do ciasta i wymieszać.

Smażyć nieduże racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Podawać z ulubionymi dodatkami.
Racuchy jabłkowo cynamonowe
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Racuchy jabłkowo cynamonowe
Składniki łączymy z sobą miksujemy na gładkie jednolite ciasto
Racuchy jabłkowo cynamonowe
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor