Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Kalafiorowe curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki dodatek do drugiego dania

Kalafiorowe curry

Składniki:

Kalafiorowe curry

 

  • 1 mały kalafior,
  • 3 małe ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier, curry,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 domowa kostka rosołowa rozpuszczona w 1/2 szklance wody lub 1/2 szklanki bulionu.

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe curry
1. Na początku należy ugotować kalafiora z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. 2. Następnie na łyżce oleju podsmażyć posiekaną cebulę. 3. Dodać do niej obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. 4. Dodać pół szklanki bulionu i dusić do miękkości ziemniaków. 5. Gdy będą miękkie, dodać kalafiora, przyprawić curry, gotować jeszcze chwilę do połączenia smaków. Podawać z drugim daniem lub jako samodzielną przystawkę. Smacznego!