Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosieEtap 1

Kalafior przełożyć do miski blendera. Dodać do niego bazylię i podgardle, zmiksować niezbyt dokładnie.
Etap 2

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Etap 3

Mięso pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z masą kalafiorowo-bazyliową.
Etap 4

Dodać też trochę soli i zioła. Smażyć, często mieszając, aż mięso się zetnie.
Etap 5

Wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu baz przykrycia ok. 10 minut.
Etap 6

Mąkę rozmieszać ze śmietaną i pół szklanki zimnej wody.
Etap 7

Zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z ugotowanym ryżem.