Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zostało mi trochę ugotowanego kalafiora, więc chciałam go jakoś wykorzystać, stąd pomysł na sos... Do tego mięsko z kurczaka, parę dodatków i pyszny obiad gotowy:)

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

Składniki:

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

Etap 1

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie
Ugotowany kalafior zmiksowany z wędzonym podgardlem i świeżą bazylią.

Kalafior przełożyć do miski blendera. Dodać do niego bazylię i podgardle, zmiksować niezbyt dokładnie.

Etap 2

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 3

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie
Mięso i masa kalafiorowo bazyliowa dodane do cebuli.

Mięso pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z masą kalafiorowo-bazyliową.

Etap 4

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie
Zioła i sól dodane do mięsa z zeszkloną cebulą.

Dodać też trochę soli i zioła. Smażyć, często mieszając, aż mięso się zetnie.

Etap 5

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

Wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu baz przykrycia ok. 10 minut.

Etap 6

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

Mąkę rozmieszać ze śmietaną i pół szklanki zimnej wody.

Etap 7

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

Zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z ugotowanym ryżem.