karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Szybkie danie, które powstało w efekcie pustej lodówki i zaopatrzonego zamrażalnika. Pyszne, pachnące, sycące, warzywne i oryginalne. Polecam.

Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem

 

  • ok. 0,5 kg kalafiora (mrożonego bądź świeżego)
  • ok. 10 dag posiekanego sera żółtego
  • opcjonalnie ok. 10 dag posiekanej szynki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki suszonej łagodnej/ostrej wedle uznania
  • 1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki curry
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta przyprawy do pizzy
  • szczypta koperku (suszonego bądź posiekanego świeżego)
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • 2 duże surowe jajka
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem
Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Jeśli używamy świeżego kalafiora, to umyć go i podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się wody. Jeśli mamy mrożonego, podzielonego już na różyczki, to wrzucić tak przygotowanego bezpośrednio na wodę.

Ugotować do momentu lekkiego rozgotowania. Odcedzić, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia.

Na suchej patelni podprażyć szynkę, następnie dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wsypać słonecznik i jeszcze chwilę podgrzewać na niewielkiej mocy, do momentu zrumienienia słonecznika. Mieszać co jakiś czas, aby nie doprowadzić do przypalenia.

Składniki następnie ostudzić i dodać do rozgniecionego kalafiora. Można oczywiście podgrzać tylko czosnek ze słonecznikiem i nie dodawać w ogóle szynki, wówczas pulpeciki będą wegetariańskie.

Gdy wszystkie już lekko przestygnie, dodać ser żółty, 2 jajka i wszystkie pozostałe przyprawy i zioła. Wsypać taką ilość bułki tartej, aby uzyskać zwartą konsystencję podobną do mięsa mielonego.

Wszystko razem dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć z obu lub kilku stron na złoty kolor.

Najlepiej smakują po drugim podgrzewaniu, kiedy już wszystkie składniki się "przegryzą".
Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem
Po ugotowaniu, kalafior należy dokładnie rozgnieść
Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem
Na suchej patelni podprażyć szynkę, czosnek i słonecznik
Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem
Po dokładnym wymieszaniu wszystkie składniki powinny stworzyć zwartą masę
Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem
Pulpeciki smażyć na złoty kolor z obu lub nawet kilku stron
Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem
Po usmażeniu można przełożyć pulpeciki na ręcznik papierowy, żeby wsiąknął on nadmiar tłuszczu
Pulpeciki kalafiorowe z serem i słonecznikiem
Danie dość kaloryczne, ale bardzo sycące i przecież warzywne

Tagi:

kalafior dania