gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kanapki w tortilli z pastą z makreli i selera

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimą bardzo lubię pasty na kanapki. I oto moja propozycja na pyszną pastę z makreli, selera i marchewki.

Kanapki w tortilli z pastą z makreli i selera Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kanapki w tortilli z pastą z makreli i selera

 

  • 1 makrela wędzona
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 cebula czerwona albo biała
  • kawałek liścia pora
  • 3-4 kawałki patisona marynowanego
  • sól pieprz do smaku.
  • majonez 2-3 łyżki
  • serek kanapkowy 1 -2 łyżki
  • 4 -5 placków tortilli pełnoziarnistej.

Sposób przygotowania:

Kanapki w tortilli z pastą z makreli i selera
Obieramy seler, pietruszkę i marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie studzimy.

Jak warzywa ostygną ścieramy je na tarce na średnich oczkach.

Makrelę obieramy z ości rozdrabniamy widelcem. Do makreli dodajemy starte warzywa, pokrojoną cebulę. Pora zielona część kroimy bardzo drobno i patisona też pokroić bardzo drobno dodajemy do makreli.

Można zastąpić patisona korniszonem.

Do składników dodajemy przyprawy sól, pieprz majonez i serek mieszamy ręcznie.

Jeżeli pasta jest trochę za twarda to dodajemy jeszcze trochę majonezu albo serka jeżeli trzeba to jeszcze doprawiamy.

Tak przygotowaną pastę odstawiamy do lodówki na chwilę aby smaki się przegryzły. Przygotowanie kanapek.

Placki tortilli smarujemy pastą zwijamy w ruloniki zawijamy w folię aluminiową każdą osobno.

Wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Przed podaniem rozwijamy z foli i kroimy ukośne kanapki i podajemy. POLECAM!!!!
Kanapki w tortilli z pastą z makreli i selera
Taka pasta najlepiej smakuje jak trochę postoi aż smaki się połączą