Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Amatorskie sushi temaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sushi temaki to sushi zawijane w kształt rożka, efekt ten uzyskuje się poprzez zawijanie płatu nori pod kątem.

Amatorskie sushi temaki

Składniki:

Amatorskie sushi temaki

 

  • szklanka ryżu do sushi
  • 3 arkusze nori
  • kilka plastrów wędzonego pstrąga
  • kilka pasków pora
  • czarny sezam
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Amatorskie sushi temaki
Ryż kilkukrotnie wypłucz, tak aby całkowicie pozbyć się mętnego osadu. po czym odstaw go na 30 min do namoczenia.

Ryż gotuj 10min, po czym zostaw go kolejne 15 minut w garnku pod przykryciem, gotowy ryż zalej zaprawą.

Płat przekrojonego na pół nori ułóż na dłoni, na środku wyłóż porcję ryżu, a na nim plaster pstrąga i paseczki z pora.

Całość posyp sezamem i zawiń w rożek.

Czynności tę powtarzaj z wszystkimi płatami nori. 

Tagi:

sushi