BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Sushi futomaki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sushi to bardzo smaczna potrawa pochodzenia japońskiego. Pierwszy raz jadłam u siostry i bardzo mi zasmakowała wiec postanowiłam sama zrobić i strzał w dziesiątkę.

Sushi futomaki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sushi futomaki

 

Sposób przygotowania:

Sushi futomaki
1/2 kg ryżu do sushi przepłukać 5 razy zimną wodą. Zalać wodą 1,5 cm ponad ryż zagotować następnie na wolnym ogniu 10 -15 min pod przykryciem. Garnek z ryżem owinąć ręcznikiem i włożyć na 30 min pod kołdrę. Dodać 3 łyżki duże sosu do ryżu.

Liście Nori rozłożyć chropowatą częścią do góry, a gładką na spód. Liście smaruje serkiem Philadelphia. Na serek nakładam ugotowany ryż. Na ryż układam sparzone, obrane i pokrojone krewetki, kawałki wędzonego łososia, pokrojonego w słupki zielonego ogórka ( bez pestek), pokrojoną w paski czerwoną paprykę, obrane i pokrojone awokado oraz mix sałat.

Zwijam w rulon i kroje na kawałki. Podajemy z różnymi sosami. U mnie sos jogurtowo majonezowy z czosnkiem.
Sushi futomaki
Przygotowane składniki i zwijanie sushi.
Sushi futomaki
Sushi zwinięte gotowe do podania .Bardzo smaczne.

Tagi:

dania sushi