Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Kanapki z pastą twarogowo-ziołową i rzodkiewkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niezwykle zachęcające kolorami i zapachem kanapki z wiosenną pastą twarogowo-ziołową z rzodkiewkami. W marcu, kwietniu, maju kupimy dorodne rzodkiewki, a zioła możemy wysiać w doniczkach na parapecie. Pierwsze nowalijki smakują najlepiej.Pysznie!

Kanapki z pastą twarogowo-ziołową i rzodkiewkami

Składniki:

Kanapki z pastą twarogowo-ziołową i rzodkiewkami

 

  • twarożek : 300 g
  • rzodkiewki : 12 sztuk
  • cebulka dymka ze szczypiorem : 1 sztuka
  • koperek świeży : 2 gałązki
  • świeża natka pietruszki : 2 gałązki
  • sól zwykła lub selerowa : 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka mielona : 0,5 łyżeczki
  • ulubione pieczywo żytnie lub pszenne np. bułki : 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Kanapki z pastą twarogowo-ziołową i rzodkiewkami
Bułki przekroić. Twarożek zmiksować z solą i papryką. Rzodkiewki umyć, odkroić liście i końcówki, 6-8 sztuk zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulkę dymkę i szczypior umyć, pokroić. Zioła drobno posiekać. Do twarożku dodać łyżkę posiekanej cebulki, tartą rzodkiewkę, część ziół, wymieszać. Pastę twarogową przełożyć do miski, posypać resztą ziół. Na wierzch zetrzeć dwie rzodkiewki. Pieczywo posmarować pastą.Udekorować plasterkami rzodkiewek.