Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kandyzowana marchewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kandyzowana marchew do dekoracji ciast, babeczek i muffinków, zwłaszcza marchewkowych.

Kandyzowana marchewka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kandyzowana marchewka

 

  • 1 duża lub 2 średnie marchewki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 ziarna kardamonu opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kandyzowana marchewka
Marchew obrać i obieraczką do warzyw wyciąć płaskie plastry wzdłuż marchwi. W małym garnku połączyć wodę i cukier i kardamon jeśli używamy i zagotować, żeby się cukier rozpuścił, dodać plastry marchewki i gotować 15 minut. Odlać (syrop można użyć do czegoś jeśli ktoś ma pomysł - ja użyłem część do ciasta marchewkowego) i odczekać 15 minut. Włączyć piekarnik na 107 C. Teraz rozłożyć plastry marchwi na silikonowej formie do pieczenia, ja nie mam to wyłożyłem blachę woskowanym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 minut tak, żeby plastry były suche ale miękkie --- i tu trzeba uważać bo zbyt długie pieczenie wysuszy plastry za dużo i albo się nie odkleją od papieru albo będą zbyt twarde i się połamią. Pierwszy raz to się człowiek uczy na swoich błędach choćby nie wiadomo jak dokładny był przepis. Wyjąć blachę ale nie wyłączać piekarnika, teraz każdy plaster owinąć na trzonku łyżki drewnianej spiralnie, zdjąć i położyć na tej samej blaszce i wstawić do piekarnika na 30 do 45 minut, wyciągnąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Można zrobić na kilka dni przed użyciem, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temp. pokojowej, użyć do dekoracji przed podaniem bo po dłuższym czasie zmiękną w kremie.
Kandyzowana marchewka
Plastry marchewki ugotować w prostym syropie
Kandyzowana marchewka
wysuszyć w piekarniku, zwinąć w loki i wysuszyć całkowicie

Tagi:

marchewka