Sposób przygotowania:
Karmelizowane gruszki
Obrać gruszki zostawiając ogonek. Wyciąć za pomocą nożyka albo łyżeczki środek gruszki ( oczyścić z nasion) nacinając od spodu. Wycisnąć sok z pomarańczy (powinno go być 3/4 szklanki)i wraz z 100 g cukru zagotować w niewielkim garczku. Do gotującego soku włożyc obrane gruszki i gotowac na średnim ogniu przez 20/30 minut często obracając.
W między czasie oczyścić skórkę z jednej pomarańczy, pokroić na cienkie paseczki i skarmelizować je w 50 g cukru i odrobinie wody.
Gdy gruszki sa gotowe wyłożyć je na na talerzyk, ostudzić, dodać jogurt i polać sosem z pomarańczy (zredukowac go jesli jest zbyt płynny) Posypać skarmelizowana skórką.
Ten przepis znalazlam u " Mister Carota" http://www.mistercarota.com/specia/pere-caramellizzate-flo2.html
W między czasie oczyścić skórkę z jednej pomarańczy, pokroić na cienkie paseczki i skarmelizować je w 50 g cukru i odrobinie wody.
Gdy gruszki sa gotowe wyłożyć je na na talerzyk, ostudzić, dodać jogurt i polać sosem z pomarańczy (zredukowac go jesli jest zbyt płynny) Posypać skarmelizowana skórką.
Ten przepis znalazlam u " Mister Carota" http://www.mistercarota.com/specia/pere-caramellizzate-flo2.html
luna