przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

SUPERPRZEPIS

Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aromatyczny i pełen smaku deser na ciepło z gruszek , cytryny i wanili...

Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliow Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliow

 

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliow
Gruszki myjemy dokładnie i wycieramy. Wanilię przekrawamy na pół w poprzek i na pół wzdłuż. Cytrynę szorujemy w wodzie przy pomocy szczoteczki. Również wycieramy. Z papieru do pieczenia SAGA wycinamy 4 kwadraty o wielkości 30 cm X 30 cm. Cytrynę kroimy na plastry. Na każdym kawałku papieru, w centralnym miejscu kładziemy plasterek cytryny. Na plastrze cytryny ustawiamy gruszkę - pionowo. Wokół każdej gruszki sypiemy dookoła po łyżce cukru. Kładziemy też po dwa kawałki laski wanilii. Zbieramy papier ku górze, tak by utworzyła się swego rodzaju sakiewka, którą przymocowujemy do ogonka gruszki za pomocą bawełnianej nitki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - około 50-60 minut. Po upieczeniu czekamy około 5 minut, następnie rozchylamy papier i polewamy gruszki wytworzonym podczas pieczenia karmelem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.
Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliow
Koniecznie użyjcie laski wanilii a nie cukru wanilinowego
Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliow
Papier przymocowujemy u góry za pomocą bawełnianej nitki

Tagi:

gruszki owoce