gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Tak przygotowaną kaszkę kukurydzianą z musem truskawkowym polecam jako popołudniowy deser. Ma fajny smak.

Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym

 

  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

sos

  • 300 gram truskawek
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym
Mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Gdy mleko zacznie się gotować to mieszając wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.

Kaszkę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem lub margaryną. Następnie obracając wykładamy na talerz.

Truskawki obieramy z szypułek i przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy łyżkę wody. Smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż powstanie sos.

Tak przygotowanym sosem polewamy kaszkę na talerzyku.  
Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym
Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami.
Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym
Do gotującego się mleka wsypujemy kaszkę kukurydzianą.
Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym
W garnuszku przesmażamy truskawki z dodatkiem cukru i wody.

Tagi:

deser owoce