SUPERPRZEPIS

Owocowa delicja

  • 7
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 46
Owocowa delicja Więcej zdjęć (5)

Pyszne bardzo delikatne ciasto z owocami i pianką w środku. Ciasto ma nie za ciekawy kolor bo zabrakło mi cukru pudru jakiego zawsze używam i dałam innej firmy. Był lekko szary i dlatego ciasto ma taki wygląd ale jest pyszne - polecam

Składniki:

Owocowa delicja

 

Sposób przygotowania:

Owocowa delicja
Białka oddzielić od żółtek. Do miski wsypać mąkę, sól, 1/2 szk cukru pudru, proszek do pieczenia, dodać żółtka i margarynę i za pomocą miksera wszystko połączyć. Potem zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną włożyć do woreczka i schować do lodówki. Drugą wylepić blaszkę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić blaszkę do lodówki.

Blachę z ciastem i ciasto w woreczku trzymać około godziny. Potem ubić białka ze szklanką cukru pudru i przyprawą cytrynowo pomarańczową na sztywno, dodać budynie, wymieszać i na koniec bardzo powoli wlewać maleńką stróżką olej cały czas mieszając masę.

Gotową wyłożyć na ciasto, na masę poukładać truskawki i pokrojoną nektarynkę i drugą część ciasta porwać na kawałki lub zetrzeć na tarce na górze.

Ciasto piec 35 - 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić.
Owocowa delicja
ciastem wylepić blaszkę i schłodzić je w lodówce
Owocowa delicja
z białek i cukru pudru oraz budyniu i oleju ubić masę
Owocowa delicja
na masę wyłożyć przygotowane wcześniej owoce
Owocowa delicja
na owocach rozłożyć lub zetrzeć drugą część ciasta