Sposób przygotowania:
Placuszki kokosowo-truskawkowe z mlekiem w proszkuTruskawki:
Obrane i umyte truskawki pokroić na grubsze plasterki.
Ciasto:
Żółtko ubić z cukrami.
Dodać mleko, olej kokosowy, mąkę i mleko w proszku.
Całość dokładnie zmiksować.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Na końcu masę połączyć z wiórkami kokosowymi i truskawkami.
Ciasto odstawić na minimum 2-3 minuty.
Smażenie:
Na patelni rozgrzać olej (niewielka ilość) i za pomocą łyżki stołowej - wykładać małe porcje ciasta.
Placuszki smażyć (obustronnie) na złoty kolor.
Podanie:
Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Podawać posypane cukrem pudrem, z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Same również są niezwykle smaczne.