SUPERPRZEPIS

Czekoladowo truskawkowe bezy

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 33
Czekoladowo truskawkowe bezy

Deser który zachwyci rodziną, gości. Jest prosty do zrobienia.Suche bezy można przechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni.

Składniki:

Czekoladowo truskawkowe bezy

 

  • bezy:

 

  • 1/2 szklanki białek
  • 180 g cukier kryształ drobny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżką mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao

 

  • krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • truskawki
  • czekoladowe słupki
  • mięta

Sposób przygotowania:

Czekoladowo truskawkowe bezy

ETAP 1:

Czekoladowo truskawkowe bezy
białka ubijam na sztywną piane z cukrem kryształ

Białka temperatura pokojowa ubijam ze szczypta soli na sztywno i dodaję łyżkę cukru ubijając dalej. Jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru i tak do końca. Jak masa będzie gęsta i lśniąca dodaję ocet winny, miksuję i mąkę ziemniaczaną i dalej miksuję.

Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia okrągłe płaskie bezy o średnicy 9 cm oraz kilka małych bezików do dekoracji.

ETAP 2:

Czekoladowo truskawkowe bezy
bezy posypane kakao przed pieczeniem na blaszce

Na każda bezę przesiewam kakao i mieszam delikatnie łyżeczką żeby połączyło się z bezą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni termoobieg na 20 minut potem zmniejszam na 100 stopni na 40 minut.

Piekarnik wyłączam i zostawiam uchylone drzwiczki.

Krem:

Czekoladowo truskawkowe bezy
czekolada gorzka rozpuszczona w śmietanie gorącej

Śmietanę zagotowuję i zdejmuję z gazu. Czekoladę łamię i wkładam do śmietany gorącej i mieszam montewką tak długo aż się rozpuści.

Nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Jak śmietana przestygnie wkładam ją do lodówki na kilka godzin albo na noc.

ETAP 4:

Czekoladowo truskawkowe bezy
krem gotowy przełożony do szprycy i worka

Krem wyciskam szprycą na bezy, dekoruję truskawkami, i czekoladowymi słupkami oraz miętą oraz małymi bezikami.


Tagi:

ciastka bezy