Sposób przygotowania:
Czekoladowo truskawkowe bezyETAP 1:
Białka temperatura pokojowa ubijam ze szczypta soli na sztywno i dodaję łyżkę cukru ubijając dalej. Jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru i tak do końca. Jak masa będzie gęsta i lśniąca dodaję ocet winny, miksuję i mąkę ziemniaczaną i dalej miksuję.
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia okrągłe płaskie bezy o średnicy 9 cm oraz kilka małych bezików do dekoracji.
ETAP 2:
Na każda bezę przesiewam kakao i mieszam delikatnie łyżeczką żeby połączyło się z bezą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni termoobieg na 20 minut potem zmniejszam na 100 stopni na 40 minut.
Piekarnik wyłączam i zostawiam uchylone drzwiczki.
Krem:
Śmietanę zagotowuję i zdejmuję z gazu. Czekoladę łamię i wkładam do śmietany gorącej i mieszam montewką tak długo aż się rozpuści.
Nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Jak śmietana przestygnie wkładam ją do lodówki na kilka godzin albo na noc.
ETAP 4:
Krem wyciskam szprycą na bezy, dekoruję truskawkami, i czekoladowymi słupkami oraz miętą oraz małymi bezikami.
Jagodowa
Magdalena88