Sposób przygotowania:
Truskawkowo-miętowa panna cottaWarstwa truskawkowa:
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy,
ETAP 2:
zimne ale płynne rozlewamy po równo do pucharków .Wstawiamy do lodówki.
Warstwa waniliowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę, wymieszać aż się rozpuści, dodać krople miętowe, zostawić do schłodzenia.
Lekko tężejącą masę wylać na stężałą galaretkę truskawkową, włożyć do lodówki.
Przed podaniem udekorować plastrami świeżych truskawek i miętą.
Smacznego!