2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Truskawkowo-miętowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Deser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy.

Truskawkowo-miętowa panna cotta

Składniki:

Truskawkowo-miętowa panna cotta

 

  • Warstwa truskawkowa:
  • 40 dag świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe

 

  • Warstwa waniliowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • ½ szklanki cukru
  • 3 krople miętowe
  • 4 listki żelatyny
  • Truskawki do dekoracji
  • Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-miętowa panna cotta

Warstwa truskawkowa:

Truskawkowo-miętowa panna cotta
truskawki gotujemy z cukrem mieszamy z galaretką

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy,

ETAP 2:

Truskawkowo-miętowa panna cotta
warstwę truskawkową rozlewamy do pucharków

zimne ale płynne rozlewamy po równo do pucharków .Wstawiamy do lodówki.

Warstwa waniliowa:

Truskawkowo-miętowa panna cotta
przygotowujemy warstwę waniliowo mietową

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę, wymieszać aż się rozpuści, dodać krople miętowe, zostawić do schłodzenia.

Lekko tężejącą masę wylać na stężałą galaretkę truskawkową, włożyć do lodówki.

Przed podaniem udekorować plastrami świeżych truskawek i miętą.

Smacznego!


Tagi:

deser owoce