Sposób przygotowania:
Krem muślinowy z truskawkami
Do głębokiej miski wbij żółtka i utrzyj je wraz z cukrem na puszysty kogel-mogel, do rondelka wlej śmietankę i dodaj do niej miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii i żelatynę, całość zagotuj. Wrzącą jeszcze śmietankę stopniowo wlewaj do utartych żółtek po czym przestaw miskę na garnek z gotującą się wodą i dokończ ubijanie do momentu aż krem stanie się puszysty i gorący.
Po kilkunastu minutach zdejmij miskę z garnka i nie przerywając ubijania ostudź krem. W między czasie do rondelka wrzuć pokrojone w kostkę truskawki i zalej je wodą zwykłą i różaną, kiedy całość się zagotuje dodaj cukier żelujący i stale mieszając podsmażaj przez 5min.
Do pucharków włóż porcje truskawek i zalej je grubą warstwą kremu a na wierzch wyłóż bitą śmietanę, gotowy deser wstaw do lodówki na 6 godzin.
Po kilkunastu minutach zdejmij miskę z garnka i nie przerywając ubijania ostudź krem. W między czasie do rondelka wrzuć pokrojone w kostkę truskawki i zalej je wodą zwykłą i różaną, kiedy całość się zagotuje dodaj cukier żelujący i stale mieszając podsmażaj przez 5min.
Do pucharków włóż porcje truskawek i zalej je grubą warstwą kremu a na wierzch wyłóż bitą śmietanę, gotowy deser wstaw do lodówki na 6 godzin.
lukrowanepierniczki