Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kawa bananowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostatnio dużo eksperymentuję z kawą mrożoną. Wymyślam różne kombinacje smakowe i coraz bardziej ją lubię :)

Kawa bananowo-czekoladowa

Składniki:

Kawa bananowo-czekoladowa

 

  • 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • cukier waniliowy do smaku
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 mały banan
  • 4 kostki lodu
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • czekoladowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kawa bananowo-czekoladowa

Etap 1

Kawa bananowo-czekoladowa
Przesypana do kubka kawa zalana wrzącą woda.

Kawę przesypać do kubeczka, zalać wrzącą wodą, wymieszać.

Etap 2

Kawa bananowo-czekoladowa
Połamana na mniejsze kawałki czekolada dodana do gorącej kawy.

Do gorącej kawy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odrobinę cukru waniliowego (można go pominąć), odłożyć na chwilę.

Jak czekolada się roztopi, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Etap 3

Kawa bananowo-czekoladowa
Banan kostki lodu mleko i czekoladowa kawa z misce blendera.

Banana obrać, połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski blendera.

Dodać do niego kostki lodu, mleko i czekoladową kawę. Wszystko dokładnie zmiksować, przelać do dwóch wysokich szklanek.

Etap 4

Kawa bananowo-czekoladowa
Ubita na sztywno śmietana dosłodzona cukrem pudrem.

Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić cukrem pudrem.

Etap 5

Kawa bananowo-czekoladowa

Bitą śmietanę wyłożyć na kawę, posypać czekoladową posypką.

Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.


Tagi:

kawa