WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Kawa na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawa mielona zalewana w większości gorącym mlekiem. Z dodatkiem cukru waniliowego. Jest delikatna i bardzo smaczna. Idealna na śniadanie.

Kawa na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawa na mleku

 

  • 1 pełna łyżeczka kawy mielonej
  • ok. 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 50ml gorącej wody
  • ok. 200 ml mleka

Sposób przygotowania:

Kawa na mleku

ETAP 1:

Wodę zagotować w czajniku. Do kubka lub szklanki nasypać pełną łyżeczkę kawy mielonej. Zalać ją ok. 50 mililitrami wrzątku. Posłodzić cukrem waniliowym i zamieszać. Pozostawić do zaparzenia na kilka minut.

Następnie kawę przecedzić przez sitko żeby pozbyć się fusów. Mleko nalać do filiżanki i podgrzać w mikrofali lub zagotować w rondelku. Gorącym mlekiem zalać przecedzoną kawę.

Pić od razu po przygotowaniu.

Kawa na mleku
Zaparzona i przecedzona kawa przed zalaniem gorącym mlekiem
Kawa na mleku
Kawa mielona zaparzona wodą po przecedzeniu przez sitko
Kawa na mleku
Kawa mielona zaparzona wrzącą wodą i osłodzona cukrem
Kawa na mleku
Kawa mielona nasypana do kubka przed zaparzeniem