Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kawa pachnąca różą z kakaem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam aromatyzowane kawy - szczególnie takie kompozycje domowe

Kawa pachnąca różą z kakaem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawa pachnąca różą z kakaem

 

  • kawa ziarnista ( tak na 3 łyżeczki mielonej - biorę na oko )
  • filiżanka wody
  • 2 łyżeczki konfitury z płatków róży
  • 1 łyżeczka mocnego gorzkiego kakao
  • 1/4 filiżanki mleka skondensowanego nie słodzonego lub słodkiej śmietanki
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Kawa pachnąca różą z kakaem
Zmielić kawę i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika ( rozgrzać na 160 * C i wyłączyć ). Wodę wlać do garnuszka , dodać kakao i konfiturę . Zagotować. Dodać kawę . Wymieszać . Podgrzewać aż zawrze - wyłączyć .Poczekać aż opadną . Zrobić tak jeszcze dwa razy . Przecedzić . Wlać do przelanej gorącą wodą filiżanki , dolać mleko lub śmietankę . Dosłodzić jeśli trzeba .
Kawa pachnąca różą z kakaem
Szykulemy wszystkie produkty tak by wszystko było pod ręką
Kawa pachnąca różą z kakaem
Ogrzewanie kawy przed parzeniem powoduje zwiększenie jej aromatu
Kawa pachnąca różą z kakaem
Parzymy kawę z konfiturą , i kakaem - doprowadzając 3 razy do wrzenia
Kawa pachnąca różą z kakaem
Przecedzić przez małe , gęste sitko i przelac do wyparzonej filiżanki

Tagi:

kawa