WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Kawa po koreańsku (dalgona coffee)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawa po koreańsku to kawa bardzo mocna i słodka, choć wygląda bardzo niewinnie ze względu na dużą ilość mleka. Można ją pić na zimno lub na ciepło.

Kawa po koreańsku (dalgona coffee) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawa po koreańsku (dalgona coffee)

 

  • 3/4szkl. mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej łagodnej w smaku)
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Kawa po koreańsku (dalgona coffee)

ETAP 1:

Mleko odmierzyć. Wlać do szklanki zimne, lub najpierw zagotować i wlać gorące. Ja zrobiłam na gorącym mleku. Kawę rozpuszczalną wsypałam do miseczki. Dosypałam cukier kryształ. Wlałam gorącą wodę.

Wszystko zmiksowałam mikserem ręcznym na puszystą masę/piankę. Można też użyć trzepaczki lub spieniacza do mleka. Gotową piankę kawową przełożyłam łyżką na mleko w szklance. Kawa jest gotowa do picia.

Przed wypiciem najlepiej wymieszać mleko z pianką, bo pianka jest bardzo mocna i słodka.

Kawa po koreańsku (dalgona coffee)
Kawa cukier i gorąca woda ubite mikserem na piankę
Kawa po koreańsku (dalgona coffee)
Woda dolana do kawy rozpuszczalnej i cukru
Kawa po koreańsku (dalgona coffee)
Cukier dosypany do kawy rozpuszczalnej w misce
Kawa po koreańsku (dalgona coffee)
Mleko do kawy należy odmierzyć i podgrzać lub wlać zimne