lindis7

lindis7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Kawa po rumuńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gorąca kawa po rumuńsku jest idealna na chłodne dni.

Kawa po rumuńsku

Składniki:

Kawa po rumuńsku

 

  • 3 czubate łyżeczki kawy naturalnej bardzo drobno zmielonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kawałeczek wanilii
  • 2 szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Kawa po rumuńsku
Wanilię pokroić i rozetrzeć z małą ilością cukru pudru. Kawę, kakao i pozostały cukier puder wymieszać z niewielką ilością gorącej wody, podgrzewać, dodać pozostałą gorącą wodę, przetrzymać na gorącej płycie do lekkiego zawrzenia, dodać wanilię i wymieszać, po czym rozlać do ogrzanych filiżanek razem z fusami. Kawę należy pić dopóki jest cieplutka. Można równiej podawać ją z dodatkiem bitej śmietany na wierzchu.

Tagi:

kawa