caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Książka Kucharska: Przepisy na kawę

Kawa pod złotą pajęczynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Efektownie wygląda i dobrze smakuje

Kawa pod złotą pajęczynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kawa pod złotą pajęczynką

 

  • na 1 porcje:
  • 200 ml gorącego naparu kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica (rozpuszczalnej lub prawdziwej z ekspresu)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 gałka lodów śmietankowych lub waniliowych
  • 1 łyżka bitej smietany

Sposób przygotowania:

Kawa pod złotą pajęczynką
Kawę posłodzić do smaku 1 łyżeczką cukru. Wlać do wysokiej szklanki. Na wierzch kawy włożyć 1 gałkę lodów i bitą smietanę. Udekorować nitkami z karmelu. Nitki karmelowe: 2 łyżeczki cukru wsypujemy do niedużego metalowego kubka i często mieszając podgrzewamy na ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia (w tym czasie masa nabierze złotego koloru). Gotowy karmel zestawiamy z ognia i studzimy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć z wysokości ok 30cm zaczynamy wylewać karmel na folie aluminiowa lub papier do pieczenia. Jeśli karmel ma właściwą temperaturę zaczną powstawać z niego nitki. Ja robiłam to za pomocą łyżki, ale można użyć też trzepaczki do ciasta.
Kawa pod złotą pajęczynką
Kawa pod złotą pajęczynką
Kawa pod złotą pajęczynką
Kawa pod złotą pajęczynką

Tagi:

lody kawa