Sposób przygotowania:
Kawa szafranowa
Szafran moczymy w łyżeczce wódki aby uwolnił swój aromat. Do dolnego zbiornika kawiarki wlewamy odpowiednią ilość wody.
W sitku umieszczamy kawę i namoczony szafran razem z alkoholem. Dokręcamy górne naczynie i ustawiamy kawiarkę na gazie. W trakcie parzenia ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru.
Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy po łyżeczce brązowego cukru. Wlewamy zaparzoną z szafranem kawę.
Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy czekoladową posypką.
W sitku umieszczamy kawę i namoczony szafran razem z alkoholem. Dokręcamy górne naczynie i ustawiamy kawiarkę na gazie. W trakcie parzenia ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru.
Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy po łyżeczce brązowego cukru. Wlewamy zaparzoną z szafranem kawę.
Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy czekoladową posypką.