sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kawa szafranowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczny zastrzyk energii w ten pochmurny, deszczowy dzień. Szafran i ajerkoniak nadają odrobinę luksusu zwykłej kawie. Polecam również na zimowe, babskie popołudnia.

Kawa szafranowa

Składniki:

Kawa szafranowa

Składniki

  • 4 łyżeczki mielonej kawy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ok. 100 ml śmietanki 30 %
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka wódki
  • 2 łyżeczki ajerkoniaku
  • czekoladowa posypka
  • woda
  • kawiarka

Sposób przygotowania:

Kawa szafranowa
Szafran moczymy w łyżeczce wódki aby uwolnił swój aromat. Do dolnego zbiornika kawiarki wlewamy odpowiednią ilość wody.

W sitku umieszczamy kawę i namoczony szafran razem z alkoholem. Dokręcamy górne naczynie i ustawiamy kawiarkę na gazie. W trakcie parzenia ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru.

Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy po łyżeczce brązowego cukru. Wlewamy zaparzoną z szafranem kawę.

Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy czekoladową posypką.