dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Kawa trójkolorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

rozweselający napój na pochmurne dni

Kawa trójkolorowa

Składniki:

Kawa trójkolorowa

 

  • na 1 porcję:
  • 3 łyżeczki zmielonej kawy
  • kieliszek ajerkoniaku
  • 2 łyżki ubitej na sztywno śmietany kremówki ,można dodać odrobinkę wanilii

Sposób przygotowania:

Kawa trójkolorowa
Kawę parzymy w ekspresie tak by wyszło 150ml /filiżanka naparu/ Ajerkoniak wlewamy do wysokiej wąskiej szklanki, następnie łyżeczka po łyżeczce wlewamy na tę warstwę zaparzoną kawę, ostrożnie tak by ajerkoniak nie połączył się z kawą. Ubita śmietankę przełożyć do szprycki z nasadka w kształcie gwiazdki lub innej, powierzchnie kawy udekorować czapeczka bitej śmietany,Do kawy podajemy długa łyżeczkę lub słomkę..

Tagi:

kawa