haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kawa Dalgona - koreański przysmak

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Myślałam że o kawie wiem już wszystko,aż instagramy opanowały zdjęcia kawy po koreańsku o nazwie Dalgona. No i mam i ja! Pyszna, wyrazista i prezentuje się bardzo efektownie. Trochę ją zmodyfikowałam: spieniłam mleko i użyłam kawy bezkofeinowej.

Kawa Dalgona - koreański przysmak Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kawa Dalgona - koreański przysmak

 

  • 2 łyżki kawy bezkofeinowej rozpuszczalnej
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Kawa Dalgona - koreański przysmak
1. Mleko odmierzyłam i wlałam do spieniarki do mleka. Ustawiłam program na spienianie i podgrzewanie mleka. W koreańskim przepisie jest niespienione mleko w dwóch wersjach: podgrzane lub zimne z kostkami lodu.

2. Kawę, cukier i gorąca wodę wymieszałam w kubku i zmiksowałam na sztywno mikserem.

3. Mleczna pianę umieściłam w przezroczystym naczyniu (szklanka, duży kieliszek itp) i na wierzch wyłożyłam ubita pianę z kawy. Posypałam płatkami migdałowymi.

4. Przed wypiciem, a właściwie zjedzeniem, wymieszałam obie pianki - mleczna i kawową- uzyskując gesty krem o niesamowitym smaku!
Kawa Dalgona - koreański przysmak
Kawe i cukier rozpuszczamy w dwóch łyzkach gorącej wody.
Kawa Dalgona - koreański przysmak
Mikserem na wysokich obrotach miksujemy kawę na sztywną pianę.
Kawa Dalgona - koreański przysmak
Mleko spieniamy w spieniarce lub wlewamy bezpośrednio do szklanki.
Kawa Dalgona - koreański przysmak
Na mleko wykladamy kawową piankę i posypujemy płatkami migdałowymi.
Kawa Dalgona - koreański przysmak
W przypadku spienionego mleka powinnyśmy uzyskac 3 wartstwy napoju.