sypersylwiax

sypersylwiax

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Kisiel mleczny light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kisiel wychodzi bardzo dobry, w smaku podobny do budyniu. Pyszny, słodki deser i nie ma wiele kalorii ;)

Kisiel mleczny light

Składniki:

Kisiel mleczny light

 

  • Na 1 porcję:

 

  • mleko 0,5% - 200ml (1 szklanka) - 70 kcal
  • mąka ziemniaczana - 10g (2 łyżeczki) - 33 kcal
  • cukier - 5g (1 łyżeczka) - 21 kcal
  • cukier waniliowy - 8g (1,5 łyżeczki) - 32 kcal
  • pół kostki czekolady mlecznej - 3g - 16 kcal

 

  • łącznie: 172 kcal

 

Sposób przygotowania:

Kisiel mleczny light
1. Zagotuj 150ml mleka (3/4 szklanki). 2. W pozostałej ilości zimnego mleka dokładnie rozmieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, tak by nie było grudek. 3. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego mleko rozmieszane z cukrem i mąką cały czas mieszając. 4. Pozostaw całość na ogniu cały czas mieszając przez około 2 minuty (aż do zgęstnienia). 5. Zdejmij z ognia i przelej do salaterki, na wierzch połóż pół kostki czekolady. Smacznego! :)

Tagi:

czekolada