Sposób przygotowania:
Kisiel truskawkowy
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki, w zależności od wielkości. Wrzucić je do garnka, wsypać cukier i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny (lub na noc do lodówki).
Na drugi dzień wlać szklankę wody i zagotować, gotować 2 minuty na małym ogniu.
W pozostałej wodzie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, wlać całość do gotujących się truskawek, zamieszać szybko i zagotować.
Podawać na ciepło lub zimno, z herbatnikiem lub innymi dodatkami.
Na drugi dzień wlać szklankę wody i zagotować, gotować 2 minuty na małym ogniu.
W pozostałej wodzie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, wlać całość do gotujących się truskawek, zamieszać szybko i zagotować.
Podawać na ciepło lub zimno, z herbatnikiem lub innymi dodatkami.