Sposób przygotowania:
Knedle z morelami
Ziemniaki ugotować w mundurkach przez 25min.,odcedzić,obrać,przecisnąć przez praskę.Morele sparzyć,obrać ze skórki,przekroić na pół,wydrylować.Piure ziemniaczane wymieszać z mąką,żółtkami,1łyżeczką masła i 1łyżeczką soli,wyrobić jednolite,gładkie ciasto.Uformować z niego wałek i podzielić na 20 równych porcji.Każdą porcję układać na posypanym mąką blacie,pośrodku zrobić wgłębienie na nim układać po dwie połówki moreli w środek każdej wkładać kostkę cukru,morele obwinąć ciastem,uformować kulkę.Knedle wrzucać na posolony wrzątek i gotować 8-10 min.od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Rozgrzać resztę masła,wsypać tartą bułkę i cukier,zrumienić,włożyć osączone knedle i dobrze je obtoczyć w bułce,przełożyć na półmisek,oprószyć cukrem pudrem.