gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Kokosowy puch

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo dobry deser, polecam

Kokosowy puch Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowy puch

 

  • 30 dag kokosu
  • 3 opakowania śmietany 36 proc. 200 g
  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Kokosowy puch
Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu. Następnie przelać ją do dużego naczynia i rozpuścić (jeszcze w gorącej) czekoladę. Wszystko wymieszać i zostawić do momentu aż będzie letnie, ale jeszcze nie do końca stężałe. Ubić śmietanę kremówkę w dużym wąskim naczyniu. Następnie dodawać po trochu do galaretki. Całość dobrze wymieszać. Dodać 25 dag kokosu. Wymieszać jeszcze raz. Biszkopty maczać w jakimś likierze bądź soku pomarańczowym. Układać na brytfannie. Następnie wyłożyć na biszkopty masę kokosową. Wyrównać i na koniec posypać jeszcze kokosami. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Kokosowy puch
Tak wygląda ciasto pokrojone na talerzu, do częstowania się.
Kokosowy puch
Oto placek po wierzchu posypany kokosem. Był bardzo dobry.