AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Koktajl jagodowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Koktajl w sam raz na upalny dzień, najlepiej smakuje i orzeźwia, kiedy jest mocno schłodzony. Można do niego dodać jeszcze inne owoce.

Koktajl jagodowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koktajl jagodowy

 

  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 400 ml śmietany lub jogurtu
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 400 ml mleka
  • listki melisy cytrynowej lub mięty.

Sposób przygotowania:

Koktajl jagodowy
Jagody myjemy i miksujemy blenderem na gładką masę. Do zmiksowanych jagód dodajemy mleko i kwaśną gęstą śmietanę ( zamiast śmietany można dodać jogurt ). Całość miksujemy kilka minut, dodając trochę cukru do smaku. Koktajl rozlewamy do szklaneczek - do 3/4 wysokości, wrzucamy do niego borówki amerykańskie, ozdabiamy listkami melisy cytrynowej lub mięty. Podajemy mocno schłodzony - można na jakieś 20-30 minut wstawić do zamrażalnika. SMACZNEGO :)
Koktajl jagodowy
Jagody myjemy i miksujemy blenderem na gładką masę.
Koktajl jagodowy
Do zmiksowanych jagód dodajemy śmietanę i mleko.
Koktajl jagodowy
Gotowy koktajl słodzimy do smaku i rozlewamy do szklanek.