marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Koktajl kawowy z toffi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Koktajle są dobre nie tylko na upał, ale także na przybycie gości, kiedy przyjdą z niespodziewaną wizytą. Najlepszy może być koktajl kawowy na zimno z dodatkiem sosu toffi oraz lodu kruszonego lub w kostkach.

Koktajl kawowy z toffi

Składniki:

Koktajl kawowy z toffi

  • 30 dkg cukierków "Krówki" lub "toffiki",
  • 2-3 łyżeczki kawy neski lub mielonej,
  • cukier biały lub brązowy,
  • 1/2 l. mleka 3,2 %,
  • 1/2 l. wrzątku,
  • lód kruszony lub w kostkach

Sposób przygotowania:

Koktajl kawowy z toffi
Do szklanek lub kubka wsypać po dwie lub cztery łyżeczki kawy neski lub mielonej oraz cukru. w garnuszku zagotować wrzatek i zalać nim kawę. Napar odstawić na kilka minut pod przykryciem, a następnie przecedzić go przez sitko do szklanek na koktalje lub latte, można nawet wsypać lodu kruszonego, chyba że chce się podać go w kostkach.

Mleko podgrzać lekko i spienić za pomocą trzepaczki do ubijania oraz dolać do kawy i zamieszać. Sos z toffi można sporządzić z cukierków mlecznych " Krówki" rozpuszczonych na małym gazie w mleku, mieszając masę, by nie przywarła do dna.

Zestawić i wystudzić, a następnie polać sosem toffi powierzchnię napoju i podawać.  

Tagi:

lody kawa