Sposób przygotowania:
Kolorowa pasta warzywna na kanapki
Kalafior gotujemy. Ja użyłam ugotowany wcześniej kalafior, który gotowałam na obiad ;) ilość ugotowanego kalafiora, który użyłam wynosiła 300 g . Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser gouda ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę i dodajemy do kalafiora ziemniaków. Dodajemy gęsty jogurt grecki i wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Pomidora kroimy w małą kostkę, można go wcześniej sparzyć i usunąć skórkę. Pietruszkę siekamy. Do pasty dodajemy pokrojonego pomidora i pietruszkę, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane smarowidło/pastę nakładamy na kanapki. Wspaniale smakuje na swojskim żytnim chlebie wraz z wędliną. SMACZNEGO!
KasiaJulcia