Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sos pieczarkowy- doskonały dodatek do drugiego dania. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzić.

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 łyżeczki kminku,
  • 1/2 łyżki suszonego koperku.
  • 1 łyżeczka mielonego suszu warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
1. Pieczarki oraz cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam pieczarki razem z cebulą. Następnie wlewam wodę. Wsypuję kminek, suszony koperek oraz przyprawę warzywną. Duszę na małym ogniu około 30 minut.
2. Śmietany razem mieszam. Wlewam do pieczarek. Mieszam i duszę jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.