Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Kompot jeżynowy mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i cukrem waniliowym oraz skokiem i skórką z cytryny.

Kompot jeżynowy mojej mamy

Składniki:

Kompot jeżynowy mojej mamy

 

  • 40 dag jeżyn
  • 10 dag cukru
  • Cukier waniliowy
  • ½ szklanki słodkiego czerwonego wina
  • Sok i skórka otarta z ½ cytryny lub małej pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Kompot jeżynowy mojej mamy
Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i cukrem waniliowym oraz skokiem i skórką z cytryny. Ostudzić. Jeżyny przebrać i ułożyć w wazie lub salaterce. Ostudzony syrop wymieszać z winem, zalać owoce i schłodzić w lodówce.Tak przygotowany kompot można podawać z kostką lodu, wtedy w upalne dni smakuje najlepiej.