Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kompot wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najsmaczniejszy kompot wigilijny przygotowany z suszonych owoców wzbogacony cytryną i pomarańczą, cynamonem i goździkami .

Kompot wigilijny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot wigilijny

 

Sposób przygotowania:

Kompot wigilijny
Suszone owoce przekładamy do emaliowanego garnka. Zalewamy przegotowaną wrzącą wodą. Odstawiamy na 3godziny, przykrywamy pokrywką.

Cytrynę i pomarańczę dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, polewamy wrzącą wodą. Kroimy w plasterki.

Po 3 godzinach stawiamy garnek na wolnym ogniu i gotujemy susz owocowy z dodatkiem plasterków cytryny i pomarańczy z laską cynamonu i goździkami przez ok. 20min. Kompot po ugotowaniu ściągamy z ognia i lekko studzimy. Słodzimy miodem do smaku. Kompot podajemy z owocami lub po przecedzeniu.

Podajemy ciepły lub schłodzony.
Kompot wigilijny
Kompot z suszonych owoców wzbogacony cytryną i pomarańczą