Sposób przygotowania:
Kompot wigilijny
Suszone owoce przekładamy do emaliowanego garnka. Zalewamy przegotowaną wrzącą wodą. Odstawiamy na 3godziny, przykrywamy pokrywką.
Cytrynę i pomarańczę dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, polewamy wrzącą wodą. Kroimy w plasterki.
Po 3 godzinach stawiamy garnek na wolnym ogniu i gotujemy susz owocowy z dodatkiem plasterków cytryny i pomarańczy z laską cynamonu i goździkami przez ok. 20min. Kompot po ugotowaniu ściągamy z ognia i lekko studzimy. Słodzimy miodem do smaku. Kompot podajemy z owocami lub po przecedzeniu.
Podajemy ciepły lub schłodzony.
Cytrynę i pomarańczę dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, polewamy wrzącą wodą. Kroimy w plasterki.
Po 3 godzinach stawiamy garnek na wolnym ogniu i gotujemy susz owocowy z dodatkiem plasterków cytryny i pomarańczy z laską cynamonu i goździkami przez ok. 20min. Kompot po ugotowaniu ściągamy z ognia i lekko studzimy. Słodzimy miodem do smaku. Kompot podajemy z owocami lub po przecedzeniu.
Podajemy ciepły lub schłodzony.