Sposób przygotowania:
Kompot truskawkowo- rabarbarowy
Rabarbar dokładnie płuczemy, obieramy cienko ze skórki, kroimy na około 2 cm kawałki. Zalewamy litrem wody, gotujemy 5 minut i dodajemy dokładnie umyte i pozbawione szypułek truskawki. Gotujemy aż truskawki będą miękkie, doprawiamy do smaku cukrem. W zależności od upodobań można dać nieco więcej wody. Ja wolę jednak kompot z dużą ilością owoców. Kompot podajemy gorący lub mocno schłodzony.
zewa
Bernadetta
Z galaretką jeszcze nie próbowałam, ale i bez niej kompot jest mega gęsty- taki jak za czasów mojego dzieciństwa :)
zewa
To nie o gęstość chodzi, jak dla mnie kompot ma ciekawszy smak. A galaretki nie daje się dużo. Ale oczywiście to kwestia gustu. A co do kompotu, to Twój wygląda zachęcająco.
Bernadetta
Dzięki Ewcia, następnym razem dodam trochę, bo zaitrygowałaś mnie tym pomysłem :)