Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kompot truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kompot do obiadu jako deser lub napój w ciągu dnia jest pysznym owocowym trunkiem który jest ulubiony w moim domu.

Kompot truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot truskawkowy

 

  • 1 kg truskawek
  • 2l wody niegazowanej mineralnej
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowy
Truskawki myjemy, obieramy je z ogonków i przekładamy do garnka. Truskawki zalewamy wodą mineralną niegazowaną około 2 litrami i garnek przestawiamy na mały gaz i gotujemy przez około 15-20 minut w trakcie dodajemy 2-3 łyżki cukru wg upodobania.

Całość mieszamy. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego.
Kompot truskawkowy
umyte i obrane z ogonków truskawki wkładamy do garnka
Kompot truskawkowy
następnie truskawki zalewamy wodą mineralną niegazową
Kompot truskawkowy
kompot gotujemy na wolnym ogniu i go słodzimy
Kompot truskawkowy
gotowy kompot wyłączamy i podajemy na ciepło lub na zimno