ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Kompot z truskawek z rabarbarem oraz owocami bzu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kompot z truskawek z rabarbarem oraz suszonymi owocami bzu czarnego na zimę. Smaczne i zdrowe oraz ciut nietypowe.

Kompot z truskawek z rabarbarem oraz owocami bzu

Składniki:

Kompot z truskawek z rabarbarem oraz owocami bzu

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
  • 1/4 szklanki owoców suszonego bzu
  • cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek z rabarbarem oraz owocami bzu
Świeże truskawki dobrze umyć i obrać z szypułek, poukładać w słoiczkach, do każdego z nich dodać po trochę wcześniej obranego ze skórki oraz pokrojonego na drobno rabarbaru a na wierzch każdego słoika wsypać po kilkanaście suszonych owoców bzu czarnego.

Do każdego słoika wsypać po dwie łyżki cukru i zalać wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzować przez dwadzieścia minut.