ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Słodycz truskawek i agrestu doskonale się łączy z kwaskowym agrestem. A zimą będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu.

Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach

owoce

syrop

  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach
Czereśnie myjemy i obrywamy z nich ogonki, agrest myjemy i usuwamy z niego szypułki i korzonki. Truskawki pozbawiamy szypułek i płuczemy.

Do słoików wkładamy agrest, na niego czereśnie i truskawki. Proporcje według własnego uznania.

Z cukru i wody gotujemy syrop i zalewamy owoce w słoiczkach.

Pasteryzujemy około 20 min.  
Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach.
Agrest myjemy i usuwamy z niego szypułki i korzonki.
Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach.
Przygotowany agrest układamy na dnie słoiczków.
Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach.
Na agrest układamy wcześniej przygotowane czereśnie.
Kompot z agrestu truskawek i czereśni w słoikach.
Na samą górę dajemy truskawki i zalewamy syropem z wody i cukru.