szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kompot z czerwonych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekko kwaskowaty kompocik z czerwonych porzeczek, taki jak lubie ;-)

Kompot z czerwonych porzeczek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z czerwonych porzeczek

 

  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z czerwonych porzeczek
Czerowne porzeczki obieramy z gałązek i myjemy. Porzeczki przekładamy do garnka, zalewamy wodą (najlepiej użyć wody mineralnej niegazowanej lub przefiltrowanej). Gotujemy ok 15-20 minut. w między czasie gotowania do garnka z kompotem dodajemy cukier i mieszamy. Jeśli ktoś lubi słodkie można zwiększyć ilość cukru. Z ta ilością kompot jest lekko kwaskowaty, orzeźwiający.
Kompot z czerwonych porzeczek
Do garnka wkłądamy owoce i zalewamy woda.