Sposób przygotowania:
Kompot z kiwi z dodatkiem jabłek
Jabłka umyć porządnie, osuszyć ale nie obierać. Przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki i także pokroić. Najlepiej w średniej wielkości kostkę. Przełożyć owoce do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać owoce z cukrami. Przykryć miskę i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie owoce przełożyć do garnka a do miski wlać szklankę zimnej wody i dokładnie wymieszać aby soki i cukier połączyły się z wodą i wlać do garnka z owocami. Uzupełnić 1,5 litrem wody i wstawić na ogień. Gotować do momentu,aż owoce będą miękkie. Zdjąć z ognia i dać napojowi odpocząć z 5 minut. Przelać do dzbanka, dla dekoracji wrzucić kilka owoców kiwi i jabłek i podawać ciepłe albo schłodzone. Polecam i smacznego!