pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kompot z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pamiętajmy, że szczawiany zawarte w rabarbarze utrudniają przyswajanie wapna

Kompot z rabarbaru Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot z rabarbaru

 

  • 10 sztuk rabarbar,
  • 5 litrów woda,
  • 2 łyżki cukier,
  • 5 sztuk mięta liście

 

Sposób przygotowania:

Kompot z rabarbaru
Młode łodygi rabarbaru (bez liści!) dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, w razie potrzeby łamiemy je po połowie. Dodajemy listki mięty, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-5 minut po czym wyłączamy. Dodajemy cukier, mieszamy i gotowe. Pijąc często kompot z rabarbaru musimy pamiętać, aby zwiększyć dostarczanie wapna dla organizmu, ponieważ szczawiany zawarte w rabarbarze powodują jego stratę. Z tego też powodu nie jest zalecane częste podawanie kompotu z rabarbaru małym dzieciom i osobom starszym.
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru