lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kompot rabarbarowo - truskawkowy z melisą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na rabarbar i truskawki trwa więc trzeba to wykorzystać. Rabarbar świetnie nadaje się na kompot i można go łączyć z innymi owocami.

Kompot rabarbarowo - truskawkowy z melisą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot rabarbarowo - truskawkowy z melisą

 

  • 500 g truskawek
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 litry wody
  • Garść świeżej melisy
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kompot rabarbarowo - truskawkowy z melisą
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Wrzucamy do garnka. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze części. Dodajemy do truskawek. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości owoców około 10 minut. Słodzimy do smaku cukrem.

Kompot przecedzić przez sito.

Do letniego kompotu dorzucamy garść świeżej melisy.
Kompot rabarbarowo - truskawkowy z melisą
Do letniego kompotu dorzucamy garść świeżej melisy.
Kompot rabarbarowo - truskawkowy z melisą
Kompot gotujemy do miękkości owoców około 10 minut